Filmisch documentaire portret over het Drents Jeugdorkest
In 2014 vierde het Drents Jeugdorkest haar 25 jarig jubileum. De afgelopen 25 heeft het harmonieorkest zijn naam weten te vestigen binnen en ook buiten Drenthe. Het orkest heeft talloze concerten gegeven in binnen en buitenland en prijzen gewonnen op internationale concoursen. Al vanaf dag één is dirigent Nico Sieffers betrokken bij dit harmonie orkest en weet met zijn uitstraling en aanstekelijke enthousiasme het beste uit de jonge muzikanten te halen.

Het 25 jarig jubileum van het orkest was voor de Stichting Drents Jeugd Orkest aanleiding om een korte documentairefilm te laten maken over het orkest door filmmaker en tevens zelf ook muzikant Jasper van Leeningen. In het 12 minuten durende filmisch portret dat vervolgens is gemaakt wordt de repetitie van het jeugdorkest nauwgezet gevolgd. Van het inspelen van de muzikanten, oefeningen met ritmiek, samenklank tot het repeteren van het muziekstuk. De kijker ziet hoe Sieffers zich volledig geeft als dirigent. De vele close ups in de film laten de emoties van de muzikanten zien. Enkele muzikanten leren we beter kennen. Wat vinden zij zo leuk aan een harmonie orkest? Waarom hebben ze voor dit instrument gekozen?

De film laat de kijker een beetje mee voelen hoe het is om in een groot orkest te spelen waardoor de film niet alleen interessant is voor muzikanten maar juist ook voor niet muzikanten. De film is een promotie van blaasmuziek in het algemeen, precies volgens de visie van Nico zelf, die zich ook al jaren inzet voor het enthousiast maken van jongeren om te gaan musiceren. Zo kan de korte film bijvoorbeeld ook vertoond worden op scholen en tijdens muzieklessen.

De documentaire is onder andere uitgezonden door RTV Drenthe.

Regie/camera/montage: Jasper van Leeningen
Tweede camera: Engel Mulder
Opdrachtgever en financier: Stichting Drents Jeugd Orkest

Wilt u meer weten over dit project of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op via deze LINK.