Bij de groep horen

In 2023 heeft het Centraal Museum Utrecht een grote tentoonstelling gewijd aan De Bentvueghels. Zij vormden vanaf 1620 tot 1720 een groep, wat hen bond was de liefde voor de schilderkunst. ZeĀ reisden naar Rome om daar samen feest te vieren, te provoceren en elkaar te inspireren.

Het aansluiten bij een groep gelijkgestemden is iets wat mensen nog steeds doen. Het Centraal Museum Utrecht vroeg mij een film te maken om deze groepsvorming verder te onderzoeken. De bezoekers kunnen de film bekijken op meerdere beeldschermen midden in de tentoonstelling. Voor deze film heb ik verschillende mensen gevraagd bij welke groep zij zich aangesloten hebben en wat onderdeel zijn van deze groep voor hen betekent. En zit er ook een keerzijde aan bij een groep horen?

Ik heb ervoor gekozen om de mensen die ik interview recht in de camera te laten kijken met behulp van de zogenaamde EyeDirect-techniek. Hierdoor maken ze oogcontact met de bezoekers van de tentoonstelling. Want na het zien van de film zal de bezoeker zichzelf afvragen, bij welke groep hoor ik?

Opdrachtgever/productie: Centraal Museum Utrecht
Projectleider: Femke de Waa
Regie, camera: Jasper van Leeningen
Camera- en lichtassistentie: Engel Mulder
Montage: Jasper van Leeningen en Anna Peeters
Vertaling en ondertitels: Iris Plessius
Duur: 10 minuten

Hieronder is de korte trailer van de film te zien.